Kaisa Kivipelto ja Jasmin Hamid

Taloudellinen mielenrauha -podcast

Voiko paremmaksi sijoittajaksi oppia kuuntelemalla? Kyllä! Voiko raha-asioihin saada apua kuuntelemalla? Kyllä! Voiko ympäröivästä maailmasta oppia kuuntelemalla? Kyllä! Taloudellinen mielenrauha -podcastin menestystarina on jatkunut jo yli 100 podcastjakson verran – ja matka jatkuu! Joko olet kuunnellut uusinta kautta?

Huippusuosittu Taloudellinen mielenrauha -podcast käsittelee sijoittamista, raha-asioita ja talouden hallintaa koukuttavasti, oivalluttavasti ja rennolla otteella.

Jaksoissa käsitellään ajankohtaisia aiheita ja avataan erilaisia ilmiöitä sekä niiden moninaisia vaikutuksia talouteen, sijoittamiseen ja suomalaisten arkeen. Lisäksi jaksoissa herätellään kuulijoita pohtimaan erilaisten valintojen vaikutusta omaan talouteen, sijoittamiseen, taloudellisen tasa-arvon toteutumiseen ja raha-asioihin ylipäätään.

Podcastin juontavat sijoittamisen huippuasiantuntija, Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto sekä näyttelijä ja sijoittaja-vaikuttaja Jasmin Hamid. Juontajaduona eläväinen kaksikko täydentää toisiaan: Kaisan tietämys taloudesta ja sijoitusmarkkinoista on vertaansa vailla, siinä missä Jasmin kyky kysyä kiperiä kysymyksiä, tuoda esiin arvokkaita näkökulmia ja esittää asiat ymmärrettävällä tavalla, on timanttinen.

Kuuntele Spotifyssa Kuuntele Suplassa

"Teidän podcast on tosi mielenkiintoinen. Tykkään erityisesti siitä, että aiheita käsitellään selkeästi. Välillä sijoituspodcasteista on vaikea pysyä perässä mistä puhutaan."
Avoin palaute 01/2024 toteutetusta kuulijakyselystä

Kauden 10 jaksot

Uskaltaako Helsingin pörssiin vielä sijoittaa, miten aloittaa asuntosijoittaminen ja minimoida siihen liittyvät riskit, mitä Suomen talouden tilasta tulisi ajatella, entä mistä tunnistaa hyvän osakkeen?

Muun muassa näihin kysymyksiin keskitytään Taloudellinen mielenrauha -podcastin uusimmalla kaudella 10. Kauden aikana uusi jakso julkaistaan joka keskiviikko (paitsi juhlapyhinä, jolloin jakso julkaistaan seuraavana arkipäivänä).

Jaksojen aiheet ja vieraat

  • Korkokäänteessä juhlii asuntovelallinen… ja sijoittaja!
    Pitäisikö viitekorko vaihtaa lyhyempään korontarkistuspäivänä? Miten alas korot oikein laskevat ja milloin? Jos korkoja lasketaan, onko riskinä, että ne lähtisivät nousuun pian uudelleen? Entä miten sijoittaja voi laskevista koroista hyötyä?
    Vieras: Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto, joka seuraa ja analysoi korkomarkkinaa sekä sen moninaisia vaikutuksia
  • Uskaltaako Helsingin pörssiin vielä sijoittaa? 
    Helsingin pörssi on ollut laskusuuntainen viime aikoina. Onko Helsingin pörssin kulta-aika jo ohi? Mitä Helsingin pörssin tilanteesta tulisi ajatella? Miksi Helsingin pörssin on laskenut viime aikoina, entä mitkä yhtiöt ovat laskeneet eniten ja miksi? Millaisia merkkejä ja tunnuslukuja sijoittajan kannattaisi Helsingin pörssin osalta seurata nyt ja jatkossa? 
    Vieras: Matias Arola , Danske Bankin Investment Portfolio Manager 
  • "Tyhjätaskuista" asuntosijoittajiksi – miten ihmeessä?
    Moni haaveilee asuntosijoittamisen avulla vaurastumisesta, ja tässä jaksossa kuullaan asuntosijoittamisella vaurastuneen pariskunnan tarina. Mistä kaikki lähti liikkeelle? Miten rahoitus saatiin kasaan ja paljonko alkupääomaa tarvittiin? Mistä löytyi idea ja toteutukseen tarvittava rohkeus? Miten taloustilanne on vaikuttanut? Tuleeko mieleen mitään, mitä tekisi toisin? Millaista on työskennellä pariskuntana? Entä mitä pariskunta haluaisi sanoa muille asuntosijoittamisesta haaveileville?
    Vieraat: Anniina ja Jesse Parviainen kiinteistösijoittamiseen ja -kehittämiseen keskittyvästä Naapurikodit-yrityksestä.
  • Asuntosijoittajan sudenkuopat ja checklist menestykseen
    Miltä näyttää asunto- ja vuokramarkkinoilla tällä hetkellä? Saako asunnon vuokrattua hyvään hintaan? Miten vuokramarkkinoiden arvioidaan kehittyvän (lähi)tulevaisuudessa? Asuntojen hintataso sekä korkotaso vaikuttavat, onko asunto ylipäätään hyvä sijoitus. Kannattaako nyt ostaa vuokra-asunto, kun korkotaso on niin korkealla? Millaisissa tilanteissa asunto kannattaisi vuokraamisen sijasta myydä? 
    Vieras: Eemeli Karlsson, Suomen vuokranantajien ekonomi 
  • Mistä tunnistaa hyvän osakkeen? Osakepoiminnan ABC 
    Miten osakkeita analysoidaan ja mistä tunnistaa hyvän osakkeen? Mitä yhtiöistä pitäisi ymmärtää, mistä tunnistaa hyvän yhtiön? Miten määritellään laadukas yritys osakemarkkinoilla, mitkä ovat avainominaisuudet? Mitä roolia taloudelliset tunnusluvut pelaavat hyvän yrityksen tunnistamisessa, entä minkälaisten lukujen tulisi herättää sijoittajan kiinnostus ja miksi? 
    Vieras: Heikki Keskiväli, Sijoittaja, Tähtäimessä osakkeet -kirjan kirjoittaja ja Fortumin Corporate Strategy Vice President 
  • Mitä jos Suomen talous ei paranekaan leikkauksilla?  
    Miksi on lakkoiltu ja miksi Suomen hallitus ajaa leikkauksia ja millaisia vaikutuksia niillä on käytännössä? Auttavatko ne varmasti, entä jos eivät? Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää lyhyellä ja pitkällä aikavälillä? Mitä väestörakenteen muutokset tarkoittavat käytännön tasolla? Entä kuka meitä hoitaa kun olemme vanhoja? 
    Vieras:
    Mika Maliranta, Työn ja talouden tutkimuksen eli Laboren johtaja, taloustieteilijä ja taloustieteen professori Jyväskylän yliopistosta.  
  • Miksi rahasto on laiskan (ja fiksun) sijoittajan paras kaveri?   
    Rahastot ovat sijoittajille helppo väylä ulottuvuuksiin, joihin pääsy vaatisi muuten uuden opettelua, timanttista riskinsietokykyä ja usein myös isompia rahallisia panostuksia. Tässä jaksossa selvitetään rahastosijoittamisen salat perusteista alkaen: mitä rahastoista pitäisi tietää ennen kuin niihin sijoittaa ja miten valita itselle sopivimmat rahastot? Millaisia vastuullisia rahastoja on olemassa? Millaisia kuluja rahastosijoittamiseen liittyy? Entä miksi rahastosijoittajien salkut ovat usein hyvin hajautettuja?  
    Vieras:
    Timo Turtiainen , Dansken sijoituspäällikkö 
  • Tekoälyn kehitys ja vaikutus elämään, työhön, yhiöihin ja sijoittamiseen 
    Jaksossa kuullaan, miten tekoäly tulee kehittymään ja vaikuttamaan eri yrityksiin ja eri toimialoihin Suomessa ja maailmalla? Millaiset yhtiöt ja yritykset tulevat hyötymään tekoälystä eniten – ne, jotka kehittävät tekoälyä vai ne, jotka tekoälyä hyödyntävät? Entä millaisia riskejä tekoäly tuo tullessaan? 
    Vieras:
    Petteri Järvinen, tietokirjailija, tietotekniikka-asiantuntija ja kolumnisti. Petteri on seurannut ja kommentoinut it-maailman kehitystä 1980-luvulta lähtien. Hän puhuu asiat selkeästi ja havainnollisesti, inhimillisestä näkökulmasta ja ilman insinöörijargonia. Petteri on myös kirjoittanut kirjan Tekoäly ja minä ( 2023).
  • Ura (ja varallisuus) nousukiitoon työpaikkaa tai alaa vaihtamalla? 
    Mitä tehdä, jos tuntuu, että oma työarki stressaa eikä motivoi? Miten voi päästä headhunterin haaviin? Mistä asioista kannattaa neuvotella työsopparia tehdessä? Miten asetat palkkapyynnön oikein? Miten menestyy rekryprosessissa? Miten tulet rekrytoiduksi? Mitä asioita painotetaan eniten? Miten voi perustella itselleen, että kannattaa hakea. 
    Vieras: Terhi Klemetti, The X Searchin perustajaosakas, headhunter ja HR-erityisasiantuntija 
  • Mitä jos raha aiheuttaa kateutta eikä onnea? 
    Jakson tavoitteena on herätellä kuulijoita pohtimaan omaa suhdettaan rahaan ja vaurastumiseen. Tuoko vaurastumisen tavoittelu ja raha onnea vai ahdistusta? Mitä ajatella, jos huomaa, että raha ja eri tulotasot aiheuttavat kateutta ja ikäviä tunteita lähipiirissä?  
    Vieras: Anna Collander, psykologi ja psykoanalyytikko 

Huippuvieraita

Jasminin ja Kaisan seurana podcast-studiossa on nähty – ja tullaan näkemään jatkossakin – laaja kattaus nimekkäitä vieraita, joiden kertomana asioista oppii enemmän kuin arvaakaan.

Studion penkillä taloudellista mielenrauhaa on ollut rakentamassa tutkijoita, huippuluokan asiantuntijoita, psykologeja ja myöskin heitä, joiden oma tarinansa on opettavainen ja inspiroiva.

Taloudellinen mielenrauha -podcastin kuunnelluimpia jaksoja menneiltä kausilta

”Lapsuudenkodistani en saanut elämääni mitään sijoituseväitä, joten on ollut ihana saada tietoa sijoittamisesta teidän podin kautta. Avaatte asiat "kansantajuisesti". Kiitos teille!"
Avoin palaute 01/2024 toteutetusta kuulijakyselystä

Mistä aiheesta haluaisit jaksoja tulevaisuudessa?

Jos sinulla on mielessä toiveaiheita tai vierasideoita, lähetä ne Danske Bankin viestinnän sähköpostiin osoitteeseen viestinta@danskebank.fi

Lue myös


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.