Uskaltaisiko vai eikö uskaltaisi?

27.5.2016

”Nuoret kysyvät minulta usein, uskaltaako omaa asuntoa ostaa, kun taloudessa menee niin huonosti. Valtaosalla nuorista tilanne on kuitenkin ihan hyvä ja oma asunto on realistinen vaihtoehto.”

Suomen taloudesta kertovat otsikot ovat jo useamman vuoden ajan olleet toinen toistaan synkempiä:
- EU-komission ennuste: Suomen talouskasvu mataa edelleen (Yle 3.5.2016)
- Ekonomisti: Suomen bkt:n kehitys historiallisen huonoa (12.2.2016)
Synkkyys ei valitettavasti ole tuulesta temmattua: Suomen talouskasvu on hyytynyt, työttömyys on kasvanut ja bruttokansantuotteen osalta tilanne on huonompi kuin 90-luvun lamassa. Vaikka ihan viime aikoina taloudessa onkin nähty taas pieniä valonpilkahduksia, ei ole ihme, että nuoret ovat huolestuneita tulevaisuuden näkymistään eikä isoja päätöksiä uskalleta tehdä. Tilanne näkyy eritoten asuntomarkkinoilla. Yhä useampi nuori asuu vuokralla sen sijaan, että uskaltautuisi epävarmassa ilmapiirissä ostaa oman asunnon*. Vuodesta 2006 vuoteen 2014 ensiasunnon ostajien määrä putosi yli 40 prosenttia**.

Uskaltaako sen asuntolainan ottaa?

Minulta kysytäänkin usein, uskaltaako nykymaailmassa enää lainkaan ottaa asuntolainaa. Kysymykseen pitää vastata kieli keskellä suuta, sillä asuntolaina on suurimmalle osalle meistä se kaikkein suurin talouspäätös, jonka elämässämme teemme!

On totta, että monen nuoren taloustilanne on juuri nyt epävarma ja asunnon hankintaa on perusteltua lykätä. Väittäisin, että ilmassa on kuitenkin myös turhia pelkoja, sillä on myös paljon nuoria, joiden taloustilanne on taantumasta huolimatta vakaa. Toki taantuma on heikentänyt työllistymismahdollisuuksia, mutta valtaosa nuorista on säilyttänyt työpaikkansa ja myös kouluttautuminen näyttää kannattavan: vuoden kuluttua valmistumisesta lähes 70 prosenttia nuorista on löytänyt työn***.

Tältä pohjalta sanoisin, että jos oma taloustilanne on vakaa ja työnäkymät kohtuullisen hyvät, en näe mitään syytä lykätä asunnon ostopäätöstä. Heti perään jatkan kuitenkin, että kannattaa miettiä tarkkaan, millainen laina sopii juuri itselle. Liian tiukalle omaa talouttaan ei kannata asuntolainalla vetää, jotta voi elää muutenkin kuin istua kalliissa asunnossa lainaa maksellen.

Aika on monella tapaa suosiollinen ensiasunnon ostamiselle

Kun asuntokaupoille uskaltautuu, aika on monella tapaa päätökselle suosiollinen:
  • Asuntojen hinnat ovat pitkään polkeneet paikallaan (vaikka alueelliset erot ovat toki suuria) ja monilla alueilla sekä etenkin omakotitaloissa ja suuremmissa asunnoissa hinnat ovat jopa laskeneet. Voit siis hyvinkin löytää asunnon kohtuuhintaan!
  • Asuntolainojen korot ovat - ja näyttäisivät myös pysyvän vielä useamman vuoden ajan - ennätyksellisen alhaalla, mikä tuo helpotusta talouteen. Fiksu toki varautuu siihen, että jonain päivänä korot nousevat eikä laske talouttaan tämän alhaisen korkotason varaan!
  • Vuokra-asumisen kustannukset ovat nousseet viime vuosina selvästi nopeammin kuin omistusasumisen kustannukset, mikä on näkynyt vuokrien nousuna.

Lisäksi vanha tuttu tosiasia on, että vuokrarahat valuvat muiden taskuihin, mutta asuntolainaa lyhentäessä kasvatat omaa varallisuuttasi!

Ei niin synkkää, ettei valo jostain pilkahtaisi

Onneksi taloudessa on kevään mittaan nähty myös valonpilkahduksia. Vaikuttaisi siltä, että Suomen talous on viimein kehittymässä parempaan suuntaan – varovaisin askelin, mutta silti.

Toivoa tulevaan luo myös nuorten optimismi. 16 - 29 -vuotiaat suhtautuvat tulevaisuuteen selvästi luottavaisemmin kuin vanhemmat ikäryhmät (ks. kuluttajien luottamus alla).  Se luo toivoa meille kaikille! Viitteet:
* http://www.stat.fi/til/asas/2014/01/asas_2014_01_2015-10-14_tie_002_fi.html
** http://www.stat.fi/til/asas/2014/01/asas_2014_01_2015-10-14_tau_007_fi.html
*** http://www.stat.fi/til/sijk/2014/sijk_2014_2016-01-26_tau_001_fi.html


Henna Mikkonen

kuluttajaekonomisti
Danske Bank

 
Henna Mikkonen on Danske Bankin kuluttajaekonomisti. Hän miettii työkseen sitä, miten makrotalouden ilmiöt vaikuttavat tavallisten suomalaisten elämään.

 

 

--------------------------------------------

MIELESSÄ EKA OMA KOTI?
Tutustu #ekaomakoti -sivustoomme sekä rahanarvoiseen tarjoukseemme ensimmäisen oman kodin ostajille:

www.danskebank.fi/ekaomakoti

---------------------------------------------

Nuoret varovaisia asuntokaupoilla – uskaltaisiko vai eikö uskaltaisi?