USA:n presidentinvaalit lähestyvät - iso jytky vai status quo?

24.10.2016

​Vaikka Hillary Clinton vaikuttaa nyt gallupien perusteella voittajalta, tunnelma New Yorkin kaduilla muistuttaa mieleen vanhan sanonnan: ”It ain’t over until the fat lady sings.” Vielä voi siis olla myös markkinaheiluntaa luvassa.

Vaalien lähestyessä markkinat seuraavat tarkkaan mielipidemittauksia. Tällä hetkellä Donald Trumpin kampanja on ollut kovassa vastatuulessa ja Clinton vaikuttaa voittajalta. Markkinoilla vähiten epävarmuutta aiheuttaisikin tilanteen säilyminen nykyisellään ja se, että Clinton myös veisi voiton.

Vastaavasti tilanne, jossa Trump voittaisi vaalit Clintonin kannatuskyselyissä pitämästä etumatkasta huolimatta, heiluttaisi markkinoita eniten. Arvioimme Trumpin voiton heikentävän dollaria, sillä Trump on ilmoittanut kasvattavansa valtion menoja ja laskevansa veroja, mikä johtaisi valtionvelan kasvuun.

Ulkomaankauppaa käyvien yritysten kannattaa seurata valuuttamarkkinoita

Historian valossa USA:n dollari on tyypillisesti heikentynyt republikaanipresidentin aikana ja vastaavasti vahvistunut demokraattipresidentin aikana. Erot selittyvät ainakin osittain sillä, että talouskasvu on historiassa ollut nopeampaa demokraatti- kuin republikaanivallan aikana. Kasvuun taasen vaikuttavat monet muutkin tekijät kuin politiikka. Suoraa johtopäätöstä siitä, että dollari heikkenisi republikaanivallan aikana, ei siis kannata vetää.

Menoelvytys todennäköisesti kuitenkin heikentäisi dollaria – paitsi, jos keskuspankki vastaisi siihen rahapolitiikkaa kiristämällä eli korkoja nostamalla. Vaalien lopputuloksesta huolimatta euro tulee näkemyksemme mukaan vähitellen vahvistumaan dollariin nähden seuraavan 12 kuukauden aikana, koska euroalueella on vahva vaihtotaseen ylijäämä. Trumpin voitto voisi voimistaa näitä heikkenemispaineita.

Trumpin voitto lisäisi epävarmuutta USA:n kauppapolitiikan jatkon suhteen. Suurimpien häviäjien joukossa olisi muun muassa NAFTA:n jäsenmaa Meksiko, joten Meksikon peson voisi odottaa heikkenevän Trumpin voittaessa. Meksikon peson kurssi onkin viime viikot liikkunut käsi kädessä Trumpin nauttiman kannatuksen kanssa.

Myös Kiinan juan voisi heikentyä lyhyellä aikavälillä. Pidemmällä aikavälillä Yhdysvallat on kuitenkin niin riippuvainen Kiinan markkinoista, ettei Yhdysvalloilla ole varaa pilata kauppasuhteitaan Kiinaan.

Venäjän rupla todennäköisesti hyötyisi molemmissa skenaarioissa: Trump suhtautuu Venäjään Clintonia myönteisemmin, mutta Clintonin voitto takaisi USA:n nykypolitiikan jatkuvuuden, mikä olisi positiivinen uutinen kehittyville maille yleisesti.

Asiantuntijoiden suosikki selvä, mutta kansan suosikki ratkaisee

Tällä hetkellä viralliset mielipidemittaukset puhuvat siis Clintonin voiton puolesta, mutta hiljattain New Yorkissa ja Washingtonissa vieraillessani ja tavallisten kaduntallaajien kanssa jutellessani, esiin nousi lähes poikkeuksetta voimakas kritiikki Clintonia kohtaan.

Tapetille nousivat muun muassa Clintonin sähköpostiskandaali sekä tiiviit yhteydet Wall Streetin pankkeihin – jopa mahdolliset sisäpiirikaupat. Clintonin ylivoimaisesti suurin ongelma äänestäjien silmissä on kuitenkin hänen edustamansa politiikkajatkumo. Obaman valtakauden alkaessa kansa oli täynnä toivoa, mutta nyt moni kansalainen kokee, ettei ole saanut osaansa kriisin jälkeisestä talouskasvusta. Lisäksi esimerkiksi rotujen väliset jännitteet ovat kireimmillään vuosikymmeniin. Clinton ei pääse pakoon tosiseikkaa, että hän on ollut mukana politiikassa vuosikymmeniä, ja suuri osa kansasta janoaa muutosta.

Vaikka Clintonilla on mielipidemittauksissa selvä etumatka Trumpiin nähden, myös epävarmuustekijöitä on. Verrattuna neljän vuoden takaisiin vaaleihin, epävarmojen äänestäjien osuus on nyt suurempi. Koska kyseessä on kaksi poikkeuksellisen epäsuosittua presidenttiehdokasta, äänestäjät saattavat lopulta antaa äänensä jollekin pienpuolueiden ehdokkaista. On vaikeaa arvioida, kumpi kärkiehdokkaista häviäisi tällaisessa tapauksessa enemmän.

Vallitseva ilmapiiri itärannikon kaduilla oli, ettei Trumpin suosiosta voi yllättyä kukaan, joka ymmärtää tavallista amerikkalaista. Vastaavasti pankkiirikollegoiden ja muiden asiantuntijoiden keskuudessa pidettiin melko itsestään selvänä, ettei Trump voi enää kuroa kiinni Clintonin kaulaa mielipidemittauksissa. Kävi vaaleissa miten hyvänsä, kansa on polarisoitunut, ja uudella presidentillä tulee olemaan kova työ edessään sen yhdistämiseksi.

Minna Kuusisto
ekonomisti
Danske Bank

 

 

 Minna Kuusisto on Danske Bankin ekonomisti, joka seuraa talouden ja markkinoiden liikkeitä ennen kaikkea yritysten näkökulmasta. Seuraa Minnaa myös Twitterissä: @minna_kuu

USA:n presidentinvaalit lähestyvät – iso jytky vai status quo?