Suomalainen kituuttaa elon tiellä, ruotsalainen chippailee vaurauteen

01.09.2016

Vaurastuminen tuntuu luonnistuvan ruotsalaisilta yhtä helposti kuin menestyminen urheilussa. Näin Suomi-Ruotsi-maaottelun alla on taas käännettävä vähän veistä haavassa ja kadehdittava naapureita.

Me suomalaiset vertaamme saavutuksiamme helposti länsinaapureihimme, vaikka itsetuntomme kannalta saattaisi olla parempi, että valitsisimme verrokkimme Suomenlahden eteläpuolelta.

Ruotsalaisten menestys ei varmasti olisi niin kadehdittavaa, jos kokisimme sen olevan merkittävien uhrauksien ja suunnattoman ahkeruuden ansiota. Usein kuitenkin koemme asia olevan juuri päinvastoin. Siinä missä suomalainen olympiaurheilija taistelee nyrkkeilykehässä terveytensä uhalla pronssia, ruotsalainen poimii olympiamitalin golfkentällä chippaillen. Samalla tavalla tuntuvat ruotsalaiset myös vaurastuvan.

Ruotsalainen laittaa perinnöt ja eläkerahat rahastoihin poikimaan

Siinä missä suomalainen painaa niska limassa töitä ja maksaa asuntolainaa, ruotsalaiset pistävät eläkerahansa poikimaan rahastoihin ja asuntolainoistaan he maksavat vain korkoja, jotka nekin ovat nyt nollassa.

Kun lopulta suomalainen mies tuupertuu elon tieltä keskimäärin pari vuotta ennen länsinaapuriaan, usein hänen jälkipolvensa maksaa valtion kassaan perinnöstä 17 prosentin perintöveron. Ruotsissa taas uusi polvi saa perinnön verovapaasti pesämunaksi oman vaurautensa kasvattamiseksi.

Tätä menoa kun jatkuu parikin sukupolvea, taas ovat varallisuuserot suomalaisten ja ruotsalaisten välillä tuplaantuneet.

Ahkeruutemme hedelmistä potkua vaurastumiseenkin

Onneksi sentään yhdessä asiassa meillä on paremmin pullat uunissa. Helsingin pörssi* on näet tarjonnut keskimäärin neljän prosenttiyksikön ylituoton verrattuna Tukholman pörssiin* viimeisen viiden vuoden aikana. Ehkä suomalaisissa yhtiöissä näkyy ahkeruutemme tulos.

Kun vielä me suomalaiset oppisimme itse sijoittamaan järkevästi niihin pörssiosakkeisiin sen sijaan, että makuutamme rahojamme nollakorkotileillä, meidänkin vaurastumisemme voisi alkaa. Tässä on sijoitusneuvonnan ammattilaisillemme työtä tehtäväksi edelleen tuleviksi vuosiksi.

*OMX25 vs OMXS30, tilanne 31.7.2016

Veijo Kammonen
johtaja, Varallisuudenhoito
Danske Bank

 


Veijo Kammonen toimii johtajana Danske Bankin Varallisuudenhoidossa. Seuraa Veijoa myös Twitterissä: @VeijoKammonen

Suomalainen kituuttaa elon tiellä, ruotsalainen chippailee vaurauteen