Säästäminen – ei niin hankalaa kuin luulisi

18.11.2015

Tulevaisuuden hahmottaminen on vaikeaa, mutta myös muita syitä säästämättä jättämiselle on helppo keksiä. Tyypillisimpiä ovat, että sijoittaminen koetaan vaikeaksi tai ettei rahaa ole. Minusta nämä syyt ovat vain osatotuuksia - tai eivät totuuksia ollenkaan.

Este 1: Sijoittaminen on vaikeaa

Sijoittamisesta ja säästämisestä on tosiaankin tehty liian monimutkaista, vakavaa ja lyhytjänteistä. Talouslehtiä ja sijoitusalan kirjoituksia seuraamalla tulee helposti mieleen, että sijoittaminen vaatii hirveästi aikaa ja tietoa: täytyisi seurata maailman taloustilannetta, yksittäisten yritysten tilannetta, ymmärtää tilinpäätöksiä, laskea riskilukuja, ennustaa tulevaa yms.
 
Sijoittamisesta voi tehdä vaikeaa, jos haluaa (ja moni haluaakin!), mutta vähemmälläkin pääsee. Yksinkertaisimmillaan sijoittaminen voi olla sitä, että sijoittaa yhteen itselle sopivaan kohteeseen – ja säännöllisen säästämisen voi vielä automatisoida niin, ette tarvitse edes huolehtia tilisiirroista itse.

Este 2: Ei ole rahaa

Nuorilla tämä on toki usein totta. Arjen menot syövät helposti budjetin. Mutta pienilläkin summilla saa paljon aikaiseksi, kun säästää säännöllisesti ja tarpeeksi pitkän ajan. Rahojen riittävyys on usein myös asennekysymys. Jos säästää ”sen mitä jää yli”, jää säästöt helposti tekemättä – ja tämä pätee myös hyvätuloisiin. Kiehtovia hankintakohteita löytyy aina. Ihminen kun on hyvä sopeutumaan vallitsevaan ympäristöön ja tulotasoon.
 
Säännöllinen säästäminen (sille tulevaisuuden minälle!) on hyvä aloittaa esimerkiksi siinä vaiheessa, kun saa ensimmäisen työpaikan ja säännöllistä palkkatuloa alkaa kertyä. Suomen taloudellinen tilanne on sellainen, että vaikuttaa kovasti siltä, että jatkossa joudumme huolehtimaan entistä enemmän itse tulevasta omasta hyvinvoinnistamme.
 
Vaikka nuorilla on aika puolellaan, ovat he silti melko turvahakuisia sijoituksia tehdessään. Esimerkiksi Danske Bankin 21-30-vuotiaiden rahastoasiakkaiden ylivoimaisesti suosituin rahasto on Kompassi 25 – eli rahasto, jossa osakkeita on vain 25 % sijoituksista. Tämän tasoista osakepainoa suositellaan yleensä eläkeläisille!
 
Nuorten maltillista riskinottohalua voi selittää moni tekijä. Kaikki eivät säästä eläkepäiviään varten, eli voi olla, että säästämisen tavoite on selvästi lähempänä, jolloin myös suositeltava osakepaino on maltillisempi. Osalle aloittelevista säästäjistä voi olla myös hyvä idea aloittaa vähän turvallisemmalla painolla ja sitten kun kokemus sijoittamisesta kasvaa, niin uskallus ottaa riskiäkin usein kasvaa.
 
Hennan kolme vinkkiä nuorelle:

  • Aloita ajoissa, viimeistään kun alat saamaan säännöllistä palkkatuloa. Aika on sijoittajan suurin ystävä.
  • Uskalla ottaa riskiä. Vaikka osakkeiden heilunta tuntuu lyhyellä tähtäimellä pahalta, aika tasoittaa heiluntaa.
  • Vaikka esim. oma eläkeaika tuntuu kaukaiselta, se ole sinä itse, jolle säästät!


Henna Mikkonen
Ekonomisti
Danske Bank Suomi

Säästäminen – ei niin hankalaa kuin luulis…