Pääekonomisti: Ranskan vaaleissa on paljon pelissä

5.5.2017

​Pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi, mitä sijoittajat voivat odottaa Ranskan sunnuntaisilta presidentinvaaleilta.

Ensi sunnuntaina järjestetään Ranskan presidentinvaalien toinen kierros, jossa ranskalaiset saavat päättää, onko Ranskan seuraava presidentti EU:n kannattaja Emmanuel Macron vai EU:n vastustaja Marine Le Pen. Pelissä on kuitenkin paljon muutakin kuin se, kuka Ranskaa johtaa. Myös rahoitusmarkkinoilla vaaleja seurataan herkeämättä, sillä tulos voi vaikuttaa suuresti EU:n tulevaisuuteen.
 
Kysyimme Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäeltä, miten hän arvioi sunnuntain vaaleja sijoittajan näkökulmasta.
 
Miksi sunnuntain vaalit ovat niin tärkeät?
”Koska niiden tulos voi ratkaista sen, pysyykö Ranska EU:n jäsenenä ja mukana euroyhteistyössä. Le Pen haluaa erottaa Ranskan eurosta ja neuvotella uusiksi maan EU-jäsenyyden ehdot, kun taas Macronin tavoitteena on luoda entistä tiiviimpi suhde muuhun Eurooppaan.
 
Lisäksi Le Penin talouspolitiikkaa leimaa protektionismi, jonka tarkoituksena on suojella ranskalaisyrityksiä globalisaatiolta. Sen sijaan Macronin vaaliohjelmassa puhutaan uudistusten puolesta.
 
Ranskan talouskasvu on viime vuosina ollut muuta euroaluetta heikompaa, joten rakennemuutokset olisivat tervetulleita maan taloudelle – ja laajemmin myös koko Euroopan taloudelle, josta Ranska muodostaa merkittävän osan.”
 
Mitä Macronin voitosta seuraisi?
”Macronin voitto hälventäisi Ranskan EU-jäsenyyteen ja euroyhteistyöhön liittyvän epävarmuuden, joten rahoitusmarkkinat voisivat huokaista helpotuksesta. EU:n ja yhteisvaluutan mureneminen on rahoitusmarkkinoiden kauhuskenaario, sillä sen taloudelliset vaikutukset olisivat valtavat ja täysin arvaamattomat.
 
Sen vuoksi Macronin voitto voi johtaa osakekurssien nousuun Euroopassa – etenkin Ranskassa sekä Italiassa ja muissa Etelä-Euroopan maissa. Myös rahoitusala voi reagoida myönteisesti. Markkinat ovat kuitenkin jo suurelta osin hinnoitelleet Macronin voiton, ja osakkeiden hinnat ovatkin nousseet voimakkaasti vaalien ensimmäisen kierroksen jälkeen. Jos Macron sen sijaan häviää, sijoittajien järkytys olisi sen vuoksi paljon suurempi kuin hänen mahdollista voittoaan seuraava helpotus.”
 
Mitä Le Penin voitosta seuraisi?
”Le Penin voitto tarkoittaisi epävarmuuden lisääntymistä, ja rahoitusmarkkinat inhoavat epävarmuutta. Osakemarkkinat voivat joutua kärsimään pahoin, kun taas Ranskan korkojen voidaan olettaa nousevan pilviin, mikä vaikuttaisi myös muihin talouksiin.
 
Uskomme kuitenkin, että Euroopan keskuspankki tukee maita, jotka ovat herkempiä kärsimään vaikutuksista, ja että se pyrkii hillitsemään mahdollisia koronnousuja, jotta esimerkiksi Etelä-Euroopassa ei jouduttaisi kokemaan niin suuria koronnousuja kuin Euroopan velkakriisin aikana.
 
Le Penin voittaessa kesäkuun parlamenttivaaleissa ratkaistaan sitten, pystyykö hän järjestämään kansanäänestyksen eurosta ja EU:sta eroamisesta. Jos Le Pen ei saa parlamentissa enemmistön tukea politiikalleen, tie Ranskan eroon eli Frexitiin olisi vielä pitkä. Rahoitusmarkkinoilla riskit kohoavat joka tapauksessa joksikin aikaa.”
 
Miten uskot sunnuntain vaaleissa käyvän?
”Macron johtaa selvästi mielipidemittauksissa, ja monet merkit viittaavat, että hän voittaa kaksintaistelun Le Penin kanssa, mutta Le Penin voittoakaan ei voida täysin sulkea pois laskuista. Viime vuonna sekä Brexit-äänestyksen että Yhdysvaltojen presidentinvaalien tulokset yllättivät.”
 
Miten sijoittajien pitäisi valmistautua vaaleihin?
”Suosittelemme sijoittajia pitämään kiinni omasta strategiastaan ja huolehtimaan salkkunsa riskien hajauttamisesta obligaatioihin ja osakkeisiin – ja hajauttamaan osakkeet eri alueille ja aloille. Riskien tarpeeksi laaja hajautus on paras tapa suojautua Ranskan vaalien mahdollisilta seurauksilta.
 
Euroopan poliittisesta epävakaudesta huolimatta meillä on tällä hetkellä ylipaino eurooppalaisissa osakkeissa. Poliittiset haasteet tuskin nujertavat talouden tämänhetkistä hyvää virettä. Vuoden ensimmäiset kuukaudet ovat osoittaneet, että Euroopan talous on päässyt jälleen vauhtiin parin vaikean vuoden jälkeen. Mielestämme Euroopassa suhtaudutaan yhä liian pessimistisesti alueen politiikkaan ja unohdetaan, että yritykset tekevät taas tulosta.”
 


Pasi Kuoppamäki on Danske Bank Suomen pääekonomisti. Seuraa Pasia myös Twitterissä: @Pasi_Kuoppamaki

Ranskan vaaleissa paljon pelissä