Kiikarissa oma koti? Ota rohkeasti ensimmäinen askel

05.02.2016

Ensimmäinen oma asunto on iso asia. Sitä haaveilee aamukahvista parvekkeella, tupaantuliaisista ja siitä, millaisen sohvan  ostaisi olohuoneeseen. Sanoisin, että näiden haaveiden on mahdollista toteutua, kunhan vain päättää ja ryhtyy toimeen.
Ensimmäinen askel on olla yhteydessä pankkiin ja kertoa aikeistaan. Olemme täällä aina sitä mieltä, että  oman asunnon ostaminen kannattaa ja autamme mielellämme alkuun.
 
"Aloittaminen on asuntosäästämisessäkin se kaikkein vaikein osa"

Ohjeemme on, että aloitat säästämisen heti. Paino sanalla ”aloitat”, sillä aloittaminen on asuntosäästämisessäkin se kaikkein vaikein osa. Kun pääsee alkuun, homma yleensä etenee omalla painollaan.

Toinen ohjeemme on, että tavalliselle tilille ei asuntoon tarkoitettuja rahoja kannata säästää, sillä nykyisin tileiltä ei saa juuri minkäänlaista korkoa. Kannattaa sen sijaan avata asp-tili, jolle maksetaan lisäkorkoa ja jonne  rahat näin ollen kertyvät tavallista tiliä vinhempaa vauhtia.
 
Suunnitteilla on, että jatkossa asp-tilille olisi mahdollista alkaa säästää jo 15-vuotiaana - vaikka siis heti ensimmäisistä kesätyörahoista. Muutoksen tarkka muoto ei vielä ole selvillä, mutta jo nytkin nuori säästäjä voi ruveta pistämään rahaa säästöön kesätyörahoista; rahat voivat ensin olla vaikka Kultapossutilillä tai rahastoiss - aikahorisontista riippuen - ja sieltä ne voi siirtää asp-tilille sitten, kun sellaisen avaa.
 
"Pienikin summa kuukaudessa on meille täällä hyvä signaali"

Säästämisen alkumetreillä voi  tuntua, että tilille kertyy kovin pieniä määriä verrattuna asuntojen hintoihin.  Kannattaa kuitenkin pitää pää kylmänä, sillä pienenkin summan säästäminen kuukaudessa on meille täällä pankissa hyvä signaali. Se kertoo, että sinulla on homma hallussa ja pystyt säästämään – toisin sanoen pystyt lyhentämään asuntolainaakin kun se aika koittaa.

On hyvin tavallista, että vanhemmat auttavat ensimmäistä asuntoaan ostavaa antamalla vakuuksia lainalle. Jos vanhemmilla esimerkiksi on talletuksia tai omassa asunnossaan vapaata vakuutta, voivat he antaa ne lapsensa asunnon vakuudeksi.  Kaikilla ei kuitenkaan ole vanhempia, jotka pystyvät näin auttamaan ja jos omat säästöt eivät aivan riitä kattamaan tarvittavia vakuuksia, kannattaa vain olla yhteydessä tänne pankkiin ja mietitään yhdessä muita vaihtoehtoja. Me katsomme aina kokonaisuutta.

Niin pankin kuin sinun itsesikin näkökulmasta tärkeää on kyky maksaa laina takaisin. Uusi, kesäkuussa voimaan tuleva laki – josta paljon on keskusteltu julkisuudessakin - ja siihen liittyvät vaatimukset omarahoitusosuudesta sekä vakuuksista ovat tärkeä asia, mutta eivät muuta juuri mitään, mitä emme jo muutenkin tekisi. Ne vain omalta osaltaan varmistavat, että laina mitoitetaan siten, että sen hoitaminen onnistuu - muun elämän ohessa. 

Anne Sinkko
johtaja, luotot
Danske Bank
 

anne sinkko_2.jpg
Anne Sinkko on Danske Bankin henkilöasiakkaiden luotoista vastaava johtaja. 

Ensiasunnon ostajalle