Tuottavuus tekee onnelliseksi

25.07.2016

Vaikka köyhä voi olla onnellinen ja rikas onneton, julkean väittää, että raha auttaa tekemään ihmiset keskimäärin onnellisemmiksi.

Voiko rahalla ostaa onnea on kestokysymys, jota luullakseni kaikki pohtivat joskus elämänsä aikana. Teemasta saa helposti aikaan lehtijutun, filosofisen pohdinnan tai vaikkapa kesäisen blogikirjoituksen.

Rahan onnellistava vaikutus on suurelta osin nykyisen hyvinvointimme taustalla. Harva tekisi töitä yhtä ahkerasti tai jaksaisi sijoittaa rahojaan tuottavasti, jos siitä odotettavissa oleva rahallinen palkinto ei parantaisi elämän laatua. Yleinen ahkeruus puolestaan varmistaa korkean aineellisen elintason nyt, ja tuottava sijoittaminen turvaa mukavat olot eläkepäivillä sekä mahdollisesti tarjoaa pesämunan perillisille.

Raha voi tehdä onnellisemmaksi käyttää sitä sitten itse tai tarjoaa altruistisesti mahdollisuuksia muille. Monien tutkimusten (esimerkiksi Sacks, Stevenson ja Wolfers: The New Stylized Facts about Income and Subjective Well-Being) mukaan rikkaat ovat köyhiä tyytyväisempiä omaan elämäänsä, ihmiset vauraissa maissa ovat tyytyväisempiä kuin ihmiset köyhissä maissa ja tyytyväisyyden lisäys jatkuu tulojen noustessa – keskimäärin.

Mahdollisuus työn ja vapaa-ajan tasapainoon

Teollinen vallankumous vapautti suuret joukot kuokanvarresta rakennustyömaille, opettajiksi ja tehtaisiin. Edelleen kasvava talous mahdollistaa ammattimaisen terveydenhuollon tarjoamisen kaikille, tekee matkustamisesta koko kansan hupia ja antaa myös mahdollisuuden runsaaseen vapaa-aikaan. Tuottavuus nousee edelleen esimerkiksi digitalisaation myötä.

Muutama vuosi sitten pinnalle noussut downshiftaaminen ei myöskään olisi konkreettisesti mahdollista, jos ihmisten täytyisi vain työskennellä selvitäkseen hengissä. Parhaassa tapauksessa ihmiset voivat itse valita sopivan tasapainon työn ja vapaa-ajan välillä.
Eurooppalaiset ovat keskimäärin valinneet melko runsaan vapaa-ajan suhteessa amerikkalaisiin tai japanilaisiin. Suomalainen lomarahojen vaihtaminen vapaaseen on luksusta, johon suurimmalla osalla ihmiskunnasta ei ole varaa.

Kesälomalla ilo irti tuottavuuden noususta!

Perinnöistä huolimatta harva syntyy kultalusikka suussa. Vaikka suomalaiset ovatkin lottokansaa, useimmat saavat suurimman osan tuloistaan ahkeralla työnteolla. Suurin osa hyvinvoinnin noususta tulee tuottavuuden kasvusta. Tuottavuuden paraneminen onkin iloinen asia, joka tekee mahdolliseksi niin lisääntyvän downshiftaamisen kuin kerskakuluttamisen tai varallisuuden kartuttamisen, mistä nyt sitten sattuu pitämään.

Raha tekee onnelliseksi vain jos sitä käyttää asioihin joista tulee onnelliseksi. Ekstrovertti voi suunnata karaokebaarin tarjoamaan kierroksen kavereille ja introvertti ostaa kirjan lukeakseen sen vuokraamassaan erämökissä. Rikas voi onnellistua vaikkapa lahjoittamalla muille. Holtiton rahankäyttö voi puolestaan ajaa kenet tahansa elämää hankaloittaviin sotkuihin.

Kesäloma onkin hyvä hetki pysähtyä miettimään oman elämän arvoja ja sitä mihin rahansa haluaa kuluttaa tai säästää. Koko lomaa ei siihen pohdiskeluun kannata käyttää, eli muistetaan kiittää tuottavuuden nousua ja ottaa ilo irti vapaa-ajasta.

Pasi Kuoppamäki
pääekonomisti
Danske Bank
 


Pasi Kuoppmäki on Danske Bankin pääekonomisti. Seuraa Pasia myös Twitterissä: @Pasi_Kuoppamaki

Tuottavuus tekee onnelliseksi