Vaatimaton suomalainen on maailmalla pidetty liikekumppani

28.12.2016

​Finnish Nightmares on sosiaalisessa mediassa laajasti levinnyt sivusto, jossa sarjakuvapiirtäjä Karoliina Korhonen piirtää suomalaisia kiusallisissa tilanteissa.

Sarjakuvassa suomalaiset esitetään erakkoina, jotka jättävät julkisessa kulkuvälineessä viereisen paikan vapaaksi tai piiloutuvat työkaverilta, joka tulee esittämään työasiaansa.

Sarjakuva ottaa kantaa monen mielestä suomalaisuuden ytimeen: vaatimattomuuteen ja tietynlaiseen eristäytymiseen. Ollaan mieluummin yksin kuin muiden seurassa.

Koomisen sarjakuvan tarinoissa on varmasti paljon perää. Suomalaisten ei kuitenkaan ehkä tarvitsisi olla aivan niin vaatimattomia, sillä maailmalla meitä suomalaisia arvostetaan ainakin liikekumppaneina korkealle.

Danske Bank tutki kansainvälisiä yrityksiä Suomessa, Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa. Eräs mielenkiintoisin löydös liittyy juuri siihen, millaisina kauppakumppaneina pohjoismaalaiset pitävät toisia pohjoismaalaisia.

Härmästä kotoisin olevia jääräpäitä, meitä suomalaisia, voisi kuvitella sarjakuvan kuvailemiksi painajaismaisiksi kauppakumppaneiksi: hiljaisen ja vaatimattoman, mutta rehellisen suomalaisen kanssa bisneksen tekeminen on mielikuvien tasolla hankalaa. Mielikuvien tasolle se jääkin, sillä tutkimukseen vastanneiden yrityspäättäjien mielestä hankalin yritysilmasto löytyy Tanskasta. Tutkimukseen haastatelluista suomalaisista ja norjalaisista 18 prosenttia ja ruotsalaisista 19 prosenttia pitää tanskalaisia kaikista haastavimpana bisneskumppanina. Tutkimuksen avoimissa vastauksissa moni vastaaja painotti hankaluuksien syyksi Tanskan erittäin kilpailuhenkistä yrityskulttuuria.

Sen sijaan suomalaiset olivat tutkimuksen vastaajien mukaan varsin pidettyjä kumppaneita. Hyvin harva pohjoismaalainen yritysjohtaja arvioi suomalaisia haastaviksi kumppaneiksi: ruotsalaisista yrittäjistä 10 prosenttia, norjalaisista kahdeksan ja tanskalaisista 11 prosenttia piti suomalaisia haastavina kumppaneina.

Tässä asiassa me suomalaiset voimme nostaa lipun todella korkealle. Vaikka luonteenpiirteemme saattaakin olla iloista ruotsalaista ja usein jopa riehakasta tanskalaista varautuneempi, ainakin luottoa suomalaisiin yrityksiin ja yrittäjiin riittää maailmalla.

Vähän riehakkaampia voisimme tietenkin olla kannustamisessa ja tsemppaamisessa: kun kysyttiin ohjeita toisille maailmalle lähteville yrityksille, ainoastaan 1 % suomalaisista kannusti yleisesti ja tsemppasi että ”sinne vaan”.  Rakkaista ja maailmalla menestyneistä ruotsalaisista näin teki yli kymmenen prosenttia.  Puuttuuko meiltä rohkeutta yleisesti vai onko tässä kysymys ”huolehdin vaan omista asioistani enkä anna neuvoja pyytämättä” – ajattelusta?

Vaikka tsemppausta suomalaisilta puuttuukin, uusiin markkinoihin osataan valmistautua hyvin. Jopa niin hyvin, että 17 prosenttia tutkimukseen vastanneista sanoi, ettei heidän yrityksensä aliarvioinut mitään asiaa uusille markkinoille valmistautuessa. Jos verrataan ruotsalaisiin kuten me niin mielellänne teemme, siellä vastaava luku oli 7 %. Suomalaiset myös olivat useammin kuin muut sitä mieltä, että on tärkeää ottaa paikalliset ihmiset ja työntekijät mukaan.

Vähäisestä tovereiden kannustamisesta huolimatta me suomalaiset saamme olla todella ylpeitä itsenäisyyspäivän jälkeenkin. Pohjoismaalaisten yrittäjäkollegoiden silmissä Suomi ja suomalaiset ovat kumppaneita, joiden kanssa kelpaa tehdä bisnestä ilman pelkoa painajaisista.

Lue lisää pohjoismaisen yritystutkimuksen tuloksista täältä

Leena Vainiomäki
johtaja, yritysasiakkaat
Danske Bank
 


Leena Vainiomäki on Danske Bankin yritysasiakasliiketoiminnasta vastaava johtaja.
Seuraa Leenaa myös Twitterissä:
@LVainiomki

Vaatimaton suomalainen on maailmalla pidetty liikekumppani