Kompastelun kautta menestyksekkääseen konseptiin

26.2.2016

Kun Susanna Miekk-Oja vuonna 1999 palasi Aasiasta Eurooppaan ajatuksenaan perustaa kestävän sijoittamisen rahasto, aika ei vielä ollut kypsä uudenlaiselle sijoitustyylille. Siitä alkoi kuitenkin tapahtumaketju, jonka tuloksena syntyi menestyksekäs Kestävä Arvo -rahasto, joka on ehdolla Suomen parhaaksi globaaliksi rahastoksi.

- Sain herätyksen, kun työskentelin 90-luvun alussa Aasiassa. Metsäpalot saivat sikäläiset markkinat alas, ja tajusin, että luonnonmullistuksilla on syy-yhteys sijoittamisen maailmaan. Siitä lähtien olen puhunut kestävän sijoittamisen puolesta ja etsinyt mittareita, joilla voitaisiin vertailla yritysten toimintaa kestävyyden näkökulmasta, kertoo Susanna Miekk-Oja Danske Bankin Varallisuudenhoidosta.

Eurooppaan palatessaan hänellä oli päämääränä perustaa kestävyyteen perustuva rahasto.

- Minulla oli kyökin kautta tiedossa, että tulossa on Dow Jones Sustainability -indeksi. Halusimme olla kärkijoukoissa ja perustimme maailman ensimmäisen kestävän sijoittamisen rahaston, joka käyttää Dow Jones Sustainabilityä vertailuindeksinään. Eihän se tuottanut. Ihmettelimme, mikä on homman nimi. Hyvä ajatus ja mitään ei tapahdu, Miekk-Oja muistelee.

Kuusi vuotta myöhemmin oli uuden yrityksen aika. Miekk-Oja lähti Lontooseen yhdessä ekonomisti Pasi Kuoppamäen ja toisen kollegan kanssa etsimään sopivaa toimijaa yhteistyökumppaniksi kestävään sijoittamiseen. Hän löysi tuolloin vielä piskuisen rahastoyhtiö Generationin, jonka hallituksen puheenjohtajana toimi Al Gore, jonka Miekk-Oja sittemmin kutsui Suomeen.

- Saimme heidät salkunhoitajaksi Kestävään Arvoon. Olimme heidän kolmas perustaja-asiakas. Hyvin pian sen jälkeen he tulivat erittäin suosituiksi ja päättivät olla ottamatta uusia asiakkaita, koska eivät halunneet varojen kasvun haittaavan sijoitustoimintaa. Niinpä jäimme heidän ainoaksi pohjoismaiseksi asiakkaakseen.

Kestävä Arvo -rahastosta tuli menestystarina, eikä vähiten siksi, että sen kanssa työskentelevät uskovat fiksuun aatteeseen ja tuotteeseen täysillä.

- Kyse ei ole pelkästä rahastosta vaan ennemminkin sijoitustyylistä. Suurilla yrityksillä on iso rooli ja siksi on tärkeää, että ne myös kantavat roolinsa edellyttämän vastuun. Lisäksi sijoittajien pitäisi alkaa nähdä yritysten raporteissa muutakin kuin vain kvartaalin aikana saavutettu voitto, Miekk-Oja toteaa.

​Kestävä Arvo ja Arvo Finland Value ehdolla Morningstar Awards 2016 –palkittaviksi

Sijoitustutkimusyhtiö Morningstar on julkistanut ehdokkaat Suomen Awards 2016 -palkintojen saajiksi. Dansken rahastoista ehdolla ovat Kestävä Arvo Globaalit osakerahastot -luokassa ja Arvo Finland Value Suomi osakerahastot -luokassa.
Morningstar palkitsee rahastoja joka kevät edellisen vuoden saavutuksista. Palkittavien rahastojen tulee kuitenkin olla pärjännyt hyvin myös pidemmällä ajalla. Tarkastelussa otetaan huomioon myös riski. Palkintoja jaetaan kuudessa rahastojen luokassa ja kolmessa rahastotalojen luokassa.

Lähde: Morningstar

Kompastelun kautta menestyksekkääseen konseptiin