Putkiremontti - yhden
mahdollisuus, toisen uhka

29.3.2011

”Miten putkiremontti vaikuttaa asunnon hintaan?” on yksi yleisimmistä kysymyksistä, johon kiinteistönvälittäjä vastaa päivittäin niin myyjille kuin ostajille. Isännöintiliiton ja Kiinteistömaailman tutkimuksen mukaan tuleva putkiremontti laskee asuntojen hintoja, mutta ei riittävästi, jotta alennus kattaisi remontin kulut. Tutkimuksen teki pro gradu -työnään Aalto-yliopiston rahoituksen maisteriohjelman opiskelija Natalia Nikola. Sampo Pankki kannustaa taloyhtiöitä varautumaan remonttikustannuksiin säästämällä ennakkoon.

Asunnon hinta alkaa laskea noin kuusi vuotta ennen tulevaa putkiremonttia. Silloin huoneisto on noin kolme prosenttia edullisempi kuin vastaava asunto, jossa putkiremontti ei ole ajankohtainen. Vuotta ennen remonttia ero on yhdeksän prosenttia. Kun velattomaan myyntihintaan lisätään putkiremontin kustannukset, ovat remontoitavat asunnot 18 % kalliimpia verrattuna vastaaviin, jo remontoituihin asuntoihin. Vuotta ennen remonttia erotus on noin 11 %. 

Tutkimuksen mukaan juuri putkiremontoidun asunnon myyntihinta on noin kolme prosenttia kalliimpi kuin huomattavasti aiemmin remontoidun asunnon. Tästä voidaan päätellä, että kuusi vuotta ennen remonttia asunnon ostanut häviää 15 %, ja vuotta ennen remonttia asunnon ostanut menettää 8 % verrattuna siihen, jos hän olisi ostohetkellä päätynyt jo remontoituun asuntoon.

Edellä mainituissa laskelmissa ei ole otettu huomioon hintakehitystä riippuen muista kuin putkiremonttiin liittyvistä tekijöistä. Arvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia.

Asuntokauppa on tunteen ja järjen liitto

Myytävän asunnon hinnan määrittelee viime kädessä ostaja. Yleinen taloudellinen tilanne, inflaatio, työllisyys, verotus, korkotaso, sisäinen muuttoliikenne ja väestönkasvu vaikuttavat kysyntään ja tarjontaan. Yksittäisten asuntojen kohdalla tärkeitä tekijöitä ovat muun muassa sijainti, taloyhtiön kunto, asunnon koko, tilanjako, arkkitehtoninen tyyli, varustelu ja ostajan henkilökohtaiset mieltymykset. Myöskään ensivaikutelman ja tunnelman merkitystä ei pidä aliarvioida.

Kiinteistömaailman toimitusjohtajan Tommi Rytkösen mukaan ostajan kannalta kodinvaihto ei ole pelkästään järkiperäinen ratkaisu. Tunteet sekä henkilökohtaiset tarpeet ja mieltymykset ovat merkittävässä roolissa uutta kotia valittaessa.

– Moni näkee putkiremontin mahdollisuutena remontoida kylpyhuone ja keittiö oman makunsa mukaisesti, ja samalla on kätevää uudistaa myös esimerkiksi seinä- ja lattiapinnat. Kärjistäen voisi sanoa, että on paljon ihmisiä, joille toimiva kakluuni on paljon ”isompi juttu” kuin lähitulevaisuudessa siintelevä putkiremontti. Jos remontti on arvioitu kymmenen vuoden päähän, se saattaa tuntua hyvin kaukaiselta, sillä usein koti ostetaan juuri sen hetkiseen elämäntilanteeseen sopivaksi. Uskon, että uusi asunto-osakeyhtiölaki opettaa ostajia kiinnittämään huomiota entistä enemmän taloyhtiön kuntoon ja tuleviin remontteihin, Rytkönen toteaa.  

– Optimaalisen myynti- ja ostoajankohdan määritteleminen vaikeaa tai jopa mahdotonta. Raha on tärkeä, mutta vain yksi asuntokauppaan vaikuttavista tekijöistä. Myyjän kohdalla remontti voi nopeuttaa jo suunniteltua asunnonvaihtoa, mutta toisaalta taas hillitä sitä, sillä yleinen pelko on, että lähestyvä putkiremontti on tuomio, joka romuttaa asunnon hinnan. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä Nikolan tekemästä tutkimuksesta voidaan vetää johtopäätös, että mikäli asunnonvaihto on ajankohtaista lähivuosina, ainakin pääkaupunkiseudulla kannattaa huoneisto myydä ennen remonttia. On selvää, että tulossa oleva putkiremontti pidentää myyntiaikaa jonkin verran, Rytkönen pohtii.

Taloyhtiön suunnitelmallinen johtaminen vähentää asuntokaupan riskejä

Asunnon ostajan ja myyjän etu on, että taloyhtiöön tulossa olevat korjaukset suunnitellaan pitkäjänteisesti. Jotta asuntokaupan osapuolet voivat ottaa putkiremontin huomioon, on yhtiöllä oltava pitkän aikavälin korjaussuunnitelma. Huonosti johdetussa taloyhtiössä korjauksia ei suunnitella ja ne alkavat yllättäen, mikä tuo riskejä asuntokauppaan.

 – Taloyhtiössä tarvitaan 10 vuoden suunnitelma korjauksista, jotta asuntokaupassa voidaan oikeasti varautua korjauksiin, korostaa Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä.


Viisas taloyhtiö varautuu säästämällä

Sampo Pankki kannustaa taloyhtiöitä suunnitelmallisuuteen ja ennakointiin myös putkiremonttien ja muiden korjausinvestointien rahoittamisessa. Ennakointi mahdollistaa sen, että erilaisissa elämäntilanteissa olevien osakkaiden talous kestää kasvavat asumiskustannukset.

– Taloyhtiö voi säästää putkiremonttia varten ennakkoon keräämällä osakkailta pidemmällä ajalla vähän korkeampaa vastiketta. Tällöin osa vastikkeesta jää säästöön ja tasaa vastikkeen nousua tai pienentää nostettavaa lainaa remonttikustannusten tultua asukkaiden maksettaviksi. Ylimääräisen vastikkeen muodossa kerättävän ennakkosäästämisen avulla voidaan varmistaa kaikkien osakkaiden varautuminen ja sitoutuminen asumiskustannusten nousuun, sanoo liiketoimintajohtaja Jari Puumala Sampo Pankista.

Ennakkosäästetyn summan lisäksi tarvitaan yleensä myös remonttilainaa.
– Taloyhtiön ottaman remonttilainan ja korkeiden rahoitusvastikkeiden sijaan jokaisen osakkaan kannattaa käydä oma taloudellinen tilanne asiantuntijan kanssa kokonaisvaltaisesti läpi. Rahoitus voi olla mahdollista hoitaa esimerkiksi siten, että osakkaan nimissä olevaan vanhaan asuntolainaan liitetään hänelle kohdistuva remonttilainan osuus ja koko kokonaisuutta tarkastellaan jatkossa esimerkiksi lainan lyhennysten osalta yhtenä lainana. Näin kuukausittaiset asumiskustannukset saadaan pysymään kohtuullisena, kertoo Puumala.

Lisätietoja antavat:

  • Tero Heikkilä, toimitusjohtaja, Isännöintiliitto, puh. 0400 160 342
  • Tommi Rytkönen, toimitusjohtaja, Kiinteistömaailma, puh. 010 622 3011
  • Jari Puumala, liiketoimintajohtaja, Sampo Pankki, puh. 050 423 2863
  • Natalia Nikola, puh. 040 311 6068

Mikäli et päässyt tilaisuuteen, mutta haluat siellä jaetun materiaalin, ota yhteyttä viestintäsuunnittelija Mari Vilkkiin, mari.vilkki@kiinteistomaailma.fi tai puh. 010 622 3026.